Bullmarkt weerstaat voorlopig handelstarieven van Trump

Bullmarkt weerstaat voorlopig handelstarieven van Trump

Aandelenbeurzen worden de laatste periode vooral gestuurd door nieuws over handelstarieven. Een Twitter-bericht heeft inmiddels geleid tot wederzijdse importheffingen tussen de twee grootste economieën ter wereld. Tot dusver is de impact op de beurzen beperkt gebleven. Maar morgen kan het weer anders zijn. In dit blog bespreken we de impact van importtarieven op de internationale handel en economische groei. Hoe waarschijnlijk is het uitbreken van een handelsoorlog? En wat betekent dat voor de belegger?

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Internationale handel bouwsteen van economische groei

Door internationale handel kunnen landen zich specialiseren in de productie van goederen en diensten waarin het land kan uitblinken. Ze produceren meer dan nodig voor de interne markt; het overschot wordt geëxporteerd. Van de export opbrengsten worden goederen en diensten gekocht uit andere landen. Deze landen hebben zich in die goederen en diensten kunnen specialiseren. Specialisatie zorgt voor schaalvoordelen waardoor de wereldwijde welvaart toeneemt.

Waarom legt Trump importtarieven op?

Importtarieven zijn belastingen die worden geheven op buitenlandse producten. Als de Verenigde Staten bijvoorbeeld een tarief op de staalprijzen vanuit China leggen, wordt Chinees staal duurder voor Amerikaanse afnemers. Omdat de tarieven niet gelden voor Amerikaans staal wordt dit staal relatief goedkoper en ontvangen Amerikaanse staalbedrijven meer orders. Trump probeert op deze manier de verkiezingsbelofte waar te maken om voor meer arbeid in het midden van de VS te zorgen.

Importtarieven hebben grote nadelen

In eerste instantie klinkt het logisch om Amerikaanse banen te beschermen. Zo eenvoudig is het echter niet. In de eerste plaats wordt het staal in het bovenstaande voorbeeld duurder vanwege de opgelegde tarieven. Maar door het afnemen van de concurrentie kunnen Amerikaanse staalproducenten ook besluiten hun prijzen te verhogen. Voor de bedrijven die staal gebruiken bij hun productie nemen de inkoopkosten toe. Mogelijk moeten zij hun prijzen verhogen, waardoor hun product minder interessant wordt. Verder kunnen de landen die geraakt worden door de tarieven ook terug slaan en tarieven heffen op Amerikaanse producten met soortgelijke effecten. Per saldo neemt de handel af, wordt de concurrentie minder en betaalt de eindconsument hogere prijzen en koopt minder.

Beleggers maken zich nog geen grote zorgen

Eind vorige week hebben de VS en China nieuwe tarieven ingesteld. De vrees voor een heffing op Europese (lees: Duitse) auto’s is juist afgenomen na een speech van Angela Merkel. De financiële markten lijken zich nog niet zo’n zorgen te maken. Na een moeizame periode voor aandelen en obligaties uit opkomende landen, hebben deze beurzen de afgelopen dagen mooie plussen behaald. Wellicht focussen beleggers zich meer op de macro-economische cijfers en de bedrijfscijfers over het tweede kwartaal die de aankomende weken bekend worden gemaakt. Ondanks de politieke onrust is de verwachting dat de bedrijven namelijk opnieuw recordwinsten gaan publiceren.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.