Vermogensbeheerder vergelijken

Leestijd ± 4 minuten Laatste update: 09 augustus 2019
Vermogensbeheerder vergelijken

Het kiezen en vergelijken van de juiste vermogensbeheerder vergt een hoop aandacht en tijd. Het is een proces waarbij u zowel op feiten als op gevoel moet afgaan. Maar welke feiten precies? Wat zijn eigenlijk de belangrijkste factoren in uw keuze van de juiste vermogensbeheerder, oftewel hoe vermogensbeheerders vergelijken?

 

In onze jarenlange ervaring met dit keuzeproces van onze klanten, hebben wij een lijst opgesteld met de meest belangrijke factoren waarop iemand een vermogensbeheer kiest.

Wat is het beleggingsbeleid?

Ga na wat de strategie van de vermogensbeheerder is. Hoe wordt er belegd? Beleggen ze in fondsen, trackers, of individuele titels? Ook belangrijk is om na te gaan hoe zij aan hun kennis komen om effecten te kopen of te verkopen. Hebben ze hier een duidelijke strategie voor of worden deze beslissingen ad hoc genomen? En hoe onafhankelijk zijn deze keuzes.

Uiteindelijk zal iedere vermogensbeheerder u een strategie kunnen uitleggen; het belangrijkste is of dit beleid bij uw persoonlijke wensen en doelstellingen past. Hierbij is uw beleggingsprofiel uiteraard heel belangrijk (vraag ons informatiepakket aan om jouw risicoprofiel te bepalen).

Hoeveel aandacht heeft uw portefeuille nodig?

Veel beleggers zien hun effectenportefeuille in jaren niet veranderen, waarbij ze heel weinig proactiviteit zien van hun persoonlijke adviseur. Wij raden aan om een partij te kiezen waarbij de adviseur ruimte heeft voor persoonlijke aandacht - en niet alleen voor zijn belangrijkste klanten. Zorg ervoor dat de adviseur jouw portefeuille proactief belegt, zodat je vermogen optimaal is ingevuld gegeven de omstandigheden op de financiële markten.

 

Bedenk tevens hoeveel contactmomenten u wenst en of dit mogelijk is bij de adviseur. Wilt u bijvoorbeeld niet jaarlijks maar ieder kwartaal een contactmoment, dan moet dit uiteraard mogelijk zijn.

Is de adviseur duidelijk in zijn communicatie?

Kan uw adviseur complexe materie op een duidelijke en begrijpbare wijze aan u uitleggen? Kan de adviseur zich makkelijk verplaatsen in uw persoonlijke situatie en doelstellingen en sluit zijn verhaal daar op aan?

 

Ga sowieso altijd na in de eerste gesprekken of u een persoonlijke ‘klik’ voelt met de adviseur. De ervaring leert dat dit heel belangrijk is voor het vertrouwen van de belegger in de kwaliteit van de adviseur - en vertrouwen creëert rust!

Hoe onafhankelijk is de vermogensbeheerder?

De meeste particulieren gaan voor gemak en laten hun vermogen door hun eigen ‘huisbank’ beheren. Op zich een begrijpelijke keuze, maar wees wel bewust dat u bij een bank vooral huisfondsen en andere beleggingsproducten van eigen makelij in uw portefeuille krijgt. U begrijpt dat hiermee de 100% onafhankelijkheid in het geding komt: immers, de bank wil uiteraard zijn eigen producten aan de man brengen. De kans is ook aanwezig dat hierdoor onnodig veel transacties worden uitgevoerd, waaraan de bank ook verdient.

 

Tip: sommige vermogensbeheerders zijn ook aan banken gelieerd. Ga dit na.   

Heldere kosten

Laat u volledig inlichten over alle kosten: vaste vergoedingen, variabele vergoedingen, transactiekosten, bewaarloon, administratie en eventuele andere verborgen kosten.

Voorbeelden van directe kosten

  • Beheerfee: de vergoeding die je betaalt omdat je geld wordt beheerd.
  • Performance fee: de vergoeding die je betaalt bij het behalen van een bepaald rendement.
  • Transactiekosten: de kosten voor de aan- en verkoop van beleggingen (zoals aandelen).
  • Servicekosten/bewaarloon: kosten voor de bewaring en administratieve afhandeling van je beleggingen.
  • Periodieke kosten: terugkerende kosten, zoals abonnementskosten.

Voorbeelden van indirecte kosten

  • Lopende kosten: jaarlijkse kosten van een fonds of indextracker.
  • Transactiekosten: dit zijn niet de transactiekosten die je maakt als de vermogensbeheerder een fonds koopt, maar transactiekosten die binnen het fonds worden gemaakt door de fondsmanager.

Rendement

Uiteindelijk telt natuurlijk het rendement op uw vermogen, dus u vergelijkt uiteraard de resultaten van verschillende vermogensbeheerders. Echter hierin moet u zowel scherp als voorzichtig zijn: het behaalde rendement zegt niets als je niet weet voor welk risicoprofiel dit behaald is.

Als een vermogensbeheerder bijvoorbeeld 5% boven de benchmark presteert, maar dit doet voor zijn meest risicovolle beleggers, heeft u hier weinig aan als u behoudend (met laag risico) wilt beleggen.

 

Bekijk daarom het risicoprofiel dat bij u past en kijk hoe de vermogensbeheerder hierin heeft gepresteerd ten opzichte van een vergelijkbare benchmark. Ook hierin opletten want een internationale aandelenportefeuille vergelijken met de AEX is natuurlijk niet representatief.

TIP: de risicoprofielen verschillen per vermogensbeheerder! Wat bij de ene partij een defensieve portefeuille is, kan voor de andere partij een redelijk offensieve portefeuille zijn. (benieuwd naar uw profiel? Vul onderin deze pagina het formulier in voor een gratis assessment)

 

Tenslotte: maak een lijst met factoren die u het belangrijkste vindt

Ga bovenstaande punten nog eens rustig na voor uzelf. Maak een persoonlijke lijst met aandachtspunten welke u het belangrijkste vindt. Een vermogensbeheerder mag bijvoorbeeld geweldige resultaten behalen maar u twijfelt over de keuzes van de portefeuille. Of u vindt heldere communicatie en rapportage belangrijk, maar de vermogensbeheerder is hier nalatig in.

 

Kies daarom uw belangrijkste afwegingen van hoog naar laag, en laat hier uw keuze op baseren.

 

Veel succes!

 


Deel via social media: