Negatieve spaarrente is een kwestie van tijd

Negatieve spaarrente is een kwestie van tijd

De rente op spaarrekeningen in Nederland is ongekend laag. Vijf jaar geleden ontving je als spaarder nog zo’n 3% rente. Vandaag de dag geven de Nederlandse grootbanken nog maar 0,5% rente op een spaarrekening. In dit tempo duurt het niet lang voordat u als spaarder moet betalen. Eerder deze week berichtte het FD al dat ABN AMRO 70.000 zakelijke klanten heeft geïnformeerd over de voorbereidingen om een negatieve rente mogelijk te maken.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Waarom is de spaarrente zo laag?

De spaarrente wordt grotendeels bepaald door het rentebeleid van Europese Centrale Bank (ECB). Omdat de ECB de inflatie wil aanjagen in de Eurozone heeft zij verregaande maatregelen getroffen.  Zij heeft de rente verlaagd naar -0,4%, grote hoeveelheden geld verstrekt aan banken en is gestart met het opkopen van obligaties. Het gevolg hiervan is dat banken liever lenen bij de ECB en het spaargeld van hun klanten eigenlijk niet nodig hebben. Sterker nog, al het spaargeld is een blok aan het been. Het betalen van 0,5% rente aan spaarders is aanzienlijk duurder dan lenen bij de ECB.

Banken zijn tot nu toe bereid geweest een hogere spaarrente te betalen dan de negatieve ECB rente in de hoop dat u ook lucratieve producten afneemt zoals een lening, credit card of vermogensbeheer. Banken zijn bang dat u uw rekening opzegt, als ze de rente negatief brengen. En terecht, in een onderzoek van de AFM gaf slechts 12% van de respondenten aan het geld op de rekening te laten bij een negatieve rente. 34% zou het bewaren in een kluis, 20% gaat beleggen en 18% overweegt schulden af te lossen. 

Ook het huidige lage rentepercentage is niet meer houdbaar

De opbrengsten uit het verstrekken van leningen voor bedrijven en hypotheken voor particulieren staan onder druk. Vanwege de lage rente beginnen steeds meer institutionele partijen zoals verzekeraars en pensioenfondsen met het verstrekken van bedrijfsleningen en hypotheken. Ook buitenlandse partijen betreden de Nederlandse markt. Door deze nieuwe concurrentie daalt de rente die banken kunnen vragen op verstrekte leningen en daarmee de marge met de spaarrente. 

U hoeft voor uw spaargeld ook geen steun te verwachten van de ECB. Door Brexit is de kans op sterkere economische groei en toenemende inflatie alleen maar afgenomen. Bij de persconferentie op 21 juli hield de ECB haar kruit droog. Eerder heeft de ECB aangegeven dat banken nog lang goedkoop geld kunnen blijven lenen. 

Brexit leidt tot een kostenstijging voor banken. Een verhuizing uit London naar het Europese vasteland leidt tot kosten door de impact op systemen, legal, personeel en huisvesting. De verwachte groei vertraging heeft meer faillissementen en verliezen op uitstaande leningen tot gevolg. Deze extra kosten komen tegelijk met het dalen van de rentemarge. De combinatie van dalende opbrengsten en stijgende kosten houdt niemand lang vol. 

Een verdere daling van de spaarrente is onafwendbaar. Negatieve spaarrente is nabij. De soep wordt waarschijnlijk niet zo heet gegeten als in het onderzoek van de AFM beschreven. Maar een deel van het spaargeld zal een andere bestemming krijgen, met de bijbehorende gevolgen voor bankbalansen. Gelukkig zijn wij vermogensbeheerder en zijn er met beleggen voldoende alternatieven om toch rendement te maken. 

Wilt u weten hoe we dat aanpakken? Vraag hier een informatiepakket aan of maak direct een afspraak via info@care-is.nl of 0299 720961.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.