Houd rekening met valuta’s, aandelenbelegger!

Houd rekening met valuta’s, aandelenbelegger!

De euro is vanaf het begin van dit jaar flink gestegen ten opzichte van de US dollar. Aan de ene kant is dit gunstig. Gaat u bijvoorbeeld op vakantie naar de Verenigde Staten? Dan bent u een stuk goedkoper uit dan een jaar geleden. Maar belegt u in aandelen uit de Verenigde Staten? Dan is de stijging van de euro opeens minder gunstig.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Euro flink gestegen

Aan het begin van het jaar schommelde de koers van de euro ten opzichte van de US dollar rond de 1,05. Sindsdien is het economisch en politieke klimaat in Europa sterk verbeterd. Aan de andere kant van de oceaan heeft Donald Trump in de Verenigde Staten juist voor moeilijkheden gezorgd. Dit heeft geleid tot een flinke stijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar 1,18 op het moment van schrijven.

Impact op aandelenkoersen

Belegt u alleen in Nederlandse of Europese aandelen? Dan hebben valutaschommelingen relatief weinig impact. Belegt u daarentegen in Amerikaanse aandelen zoals Apple, Google of Microsoft, dan moet u opletten. Schommelingen in de euro/dollar koers beïnvloeden direct de waarde van uw aandelen. Stijgt de euro ten opzichte van de US dollar, dan is dat voor u als Nederlandse belegger ongunstig. Uw Amerikaanse aandelen, die in dollars genoteerd zijn, worden dan in euro’s gemeten minder waard. Andersom is een daling van de euro gunstig voor de waarde van buitenlandse aandelen.

Gevolgen voor aandelenbeleggingen in 2017

Aandelen uit de Verenigde Staten noteren op dit moment rond een all-time high. Vanaf 1 januari 2017 tot en met 13 december zijn de koersen van Amerikaanse aandelen met ruim 20% gestegen. Let op: Dit rendement is gemeten in US dollars. De euro is in dezelfde periode met circa 12% gestegen ten opzichte van de US dollar. Hierdoor is het rendement van Amerikaanse aandelen voor een Nederlandse belegger in euro gemeten aanzienlijk lager: 6,2%.

Alleen in Europa of wereldwijd beleggen?

Bovenstaande roept de vraag op of het dan wel verstandig is om in buitenlandse aandelen te beleggen. Het antwoord daarop is: Ja. Op lange termijn zullen valutaschommelingen uitmiddelen. Zo was de daling van de euro in 2016 juist gunstig voor Nederlandse beleggers in buitenlandse aandelen.  Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk te spreiden en te profiteren van kansen die zich buiten Europa voordoen. Bovendien verlaagt een wereldwijde spreiding ook uw risico.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.