Hoe kun je vermogen beschermen? (deel 1)

Hoe kun je vermogen beschermen? (deel 1)

De afgelopen jaren zijn de koersen flink opgelopen. In de Verenigde Staten is dit jaar al meerdere keren een nieuwe recordstand neergezet. Beleggers krijgen steeds meer last van hoogtevrees. Tegelijkertijd zijn er op diverse plaatsen in de wereld politieke spanningen. Maar verkopen puur op basis van de hoge koersen is ook niet aantrekkelijk. De economische cijfers zijn nog steeds uitstekend, waardoor koersen verder kunnen stijgen. Daarnaast komen de verkoopopbrengsten op de spaarrekening terecht en daarop is de spaarrente nog steeds heel laag. Wat te doen?

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Door beschermende maatregelen in de portefeuille op te nemen, kunnen beleggers hun aandelen aanhouden en profiteren als de koersen verder stijgen. De bescherming zorgt voor beheersing van de verliezen, mochten de koersen toch scherp dalen. In een aantal columns leg ik uit hoe je bescherming kunt inbouwen bij het beheer van je vermogen. Bekende manieren zijn goed spreiden, opties kopen, beleggen in aandelenfactoren en edelmetalen zoals goud. De ideale bescherming is voor iedere belegger anders. In deze column licht ik toe hoe je die manier van bescherming kiest die het beste bij je past.

Wat kost het?

Het beschermen van de portefeuille leidt tot een lager verwacht rendement. Rendement en risico gaan hand in hand. Een portefeuille met een hoger risico heeft ook een hoger verwacht rendement. Als je het vermogen op een bepaalde manier wilt beschermen kost dat geld. Net als bij een andere verzekering. Bij het afdekken van koersrisico door putopties te kopen, betaal je de kosten van de optie(premie). Als je het risico verlaagt door goed te spreiden betaal je geen aparte kosten, maar wordt je verwachte rendement wel lager.

Hoeveel werk is het?

Een ander belangrijk aspect bij de keuze voor de beschermingsmethode is de implementatie. Het onderhouden van een goed gespreide portefeuille is relatief eenvoudig. Als gevolg van verschillen in rendement veranderen de onderlinge gewichten in de portefeuille. Door periodiek te herbalanceren, behoud je het evenwicht in de portefeuille en controleer je het risico. Opties zijn ingewikkelder. Periodiek moet je controleren of de uitoefenprijs nog past bij het gewenste beschermingsniveau. En als de expiratiedatum is verstreken, moeten nieuwe opties worden aangekocht. 

Hoeveel kennis heb ik nodig?

Het laatste belangrijke punt is de kennis die je nodig hebt. Een basisregel bij beleggen is dat je begrijpt waar je in belegt. Veel beleggers belegden in 2007-2008 in gestructureerde producten met een hoge kredietwaardigheid rating. Achteraf bleken deze ingewikkelde producten veel risicovoller dan vooraf gedacht. Beleggers zaten met flinke verliezen, terwijl ze dachten dat ze weinig risico liepen. Zorg dus dat je goed begrijpt hoe de beschermingsstrategie werkt en welke risico’s je hebt afgedekt en welke niet. Edelmetalen werken bijvoorbeeld goed als bescherming tegen een daling van aandelen, maar veel minder goed bij een daling van obligatiekoersen.

Conclusie

Beleggers die hun vermogen willen beschermen tegen koersdalingen hebben diverse mogelijkheden. De ideale bescherming is voor iedere belegger anders. Om te bepalen welke bescherming het beste bij je past stel je drie vragen: Wat kost de bescherming? Hoeveel werk is het? En hoeveel kennis heb je nodig? 
In de volgende columns lichten we de verschillende beschermingsmogelijkheden toe, waarbij we deze beoordelen aan de hand van de drie genoemde vragen.

Deze column is eerder gepubliceerd op Belegger.nl.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.