Hoe werkt vermogensbeheer?

Vermogensbeheer betekent dat wij het dagelijks beheer van uw vermogen uit handen nemen, zonder dat u er omkijken naar heeft. Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over vermogensbeheer.

U hebt een mooi vermogen opgebouwd en bent op zoek naar meer rendement. U overweegt te gaan beleggen, maar wilt dit eigenlijk niet zelf doen. In dat geval is vermogensbeheer voor u geschikt.

 

Wat is vermogensbeheer?

Bij vermogensbeheer wordt uw geld belegd door een bank of vermogensbeheerder. Zij nemen het dagelijks beheer van uw vermogen uit handen. Veel mensen laten hun geld beleggen door een vermogensbeheerder vanwege het gemak: uw geld wordt professioneel belegd, zonder dat u er omkijken naar heeft.

Wat doet een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder neemt het dagelijks beheer van uw vermogen uit handen. Het doel is om op lange termijn een zo hoog mogelijk rendement voor u te behalen. Natuurlijk houdt een vermogensbeheerder daarbij rekening met de risico’s.

Voordat u start met vermogensbeheer wordt uw persoonlijke situatie in kaart gebracht. Denk hierbij aan uw financiële positie, uw beleggingsdoel en hoeveel risico u wilt lopen. Met die informatie bepaalt een vermogensbeheerder welke strategie of welk risicoprofiel het beste bij u past.

Vervolgens gaat een vermogensbeheerder aan de slag met beleggen. Om uw vermogen te laten groeien worden verschillende beleggingen zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s aangekocht. De winst die hiermee gemaakt wordt, is voor u.

Bekijk onze infographic

Alle taken van een vermogensbeheerder:

 1. Brengt uw persoonlijke situatie in kaart.
 2. Stelt een overeenkomst voor u op met de gemaakte afspraken.
 3. Bepaalt het best passende risicoprofiel voor u.
 4. Opent voor u een beleggingsrekening.
 5. Koopt en verkoopt beleggingen voor u.
 6. Houdt uw beleggingen in de gaten en stuurt bij waar nodig.
 7. Evalueert elk jaar uw persoonlijke situatie.
 8. Stuurt regelmatig rapportages met het resultaat van uw beleggingen.
 9. Zorgt voor een soepele afwikkeling als u wilt stoppen.

De voordelen van vermogensbeheer

Vermogensbeheer biedt een aantal belangrijke voordelen:


Gemak

Een vermogensbeheerder neemt het beleggen en alles daaromheen voor u uit handen. U hoeft zelf geen beleggingen te kiezen en deze aan te kopen op de beurs. Een vermogensbeheerder kiest, koopt en houdt de beleggingen in de gaten. U heeft er dus zelf geen omkijken naar.

Professioneel

Bij vermogensbeheer wordt uw geld professioneel belegd. Een vermogensbeheerder heeft de benodigde kennis, mensen en tools om uw vermogen zo goed mogelijk te beleggen. U profiteert dus van de kennis en kunde van een vermogensbeheerder.

Passend

Voordat u gaat beleggen brengt een vermogensbeheerder uw persoonlijke situatie in kaart. Op basis hiervan wordt een passend risicoprofiel voor u gekozen. Hierdoor weet u zeker dat de beleggingen aansluiten bij uw situatie. Zo loopt u nooit meer risico’s dan u kunt en wilt lopen.

Betrouwbaar

Voor het aanbieden van vermogensbeheer is een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) verplicht. De AFM ziet er op toe dat beheerders hun zorgplicht voor de klant naleven. Als klant kunt u er dus op vertrouwen dat een beheerder zorgvuldig met uw geld omgaat.

Het rendement van vermogensbeheer

Het rendement bij een vermogensbeheerder is voornamelijk afhankelijk van de situatie op de beurs. Ook verschilt het rendement natuurlijk per beheerder.

Om een goede indicatie te geven, hebben we het rendement van aandelen en obligaties berekend over de afgelopen 20 jaar. Die hebben we gecombineerd tot vijf verschillende risicoprofielen. De meeste vermogensbeheerders werken met risicoprofielen. Deze bestaan meestal uit een bepaalde verhouding tussen aandelen en obligaties. Dit geeft dus een goede indicatie van het rendement van vermogensbeheer.

In onderstaande tabel staat per risicoprofiel het gemiddelde rendement per jaar. Kijk op onze rendementenpagina voor de door Care IS behaalde rendementen.

Risicoprofiel Verhouding aandelen / obligaties Gemiddeld rendement per jaar
Zeer defensief (laagste risico) 10% / 90% 2,2%
Defensief (laag risico) 30% / 70% 3,4%
Neutraal (gemiddeld risico) 50% / 50% 4,6%
Offensief (hoog risico) 70% / 30% 5,8%
Zeer offensief (hoogste risico) 90% / 10% 7,0%

Bron: Refinitiv

Let op. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Vermogensbeheer vanaf welk bedrag?

Vanaf welk bedrag u uw geld kunt laten beleggen verschilt per beheerder. De minimale inleg is meestal afhankelijk van of u kiest voor persoonlijk (klassiek) vermogensbeheer of online vermogensbeheer.


Persoonlijk vermogensbeheer

Bij persoonlijk vermogensbeheer heeft u een vast contactpersoon. Hij of zij is uw persoonlijke aanspreekpunt voor al uw vragen over de beleggingen. Vanwege deze persoonlijke aanpak ligt het minimum inlegbedrag vaak tussen de €100.000 en €500.000.

Online vermogensbeheer

Bij online vermogensbeheer is de aanpak minder persoonlijk en moet u vaak meer zelf doen. Meestal bepaalt u uw risicoprofiel zelf en verloopt de communicatie digitaal. De minimale inleg om te starten met beleggen ligt rond de €5.000. Dit verschilt per vermogensbeheerder.

De kosten van vermogensbeheer

Aan beleggen zijn kosten verbonden. Dit geldt ook voor vermogensbeheer. Gemiddeld liggen de jaarlijkse kosten van vermogensbeheer tussen 0,5% en 2%.

De hoogte van de kosten verschilt per beheerder. Bij persoonlijk vermogensbeheer liggen de kosten bijvoorbeeld hoger dan bij online vermogensbeheer.

Ook zijn de kosten afhankelijk van de gekozen beleggingsstrategie en het gekozen risicoprofiel. Tot slot brengen sommige beheerders of banken ook nog een prestatievergoeding in rekening.


Wij hebben onderzoek gedaan naar de kosten van vermogensbeheer. In de tabel hieronder staat het gemiddelde kostenpercentage van vermogensbeheer in Nederland. Hiervoor hebben we de kosten van 64 vermogensbeheerders en banken in Nederland geanalyseerd.

We hebben de kosten berekend bij verschillende inlegbedragen. We zijn hierbij uitgegaan van een Neutraal risicoprofiel. Ook hebben we in de tabel de kosten van Care IS vermogensbeheer opgenomen.


Inlegbedrag Gemiddelde tarieven
vermogensbeheer in NL
Tarieven Care IS
vermogensbeheer
€ 300.000 1,57% 1,28%
€ 500.000 1,54% 1,26%
€ 1.000.000 1,47% 1,24%
€ 5.000.000 1,33% 0.92%

Bronvermelding: Analyse Care IS van de kosten van 64 verschillende Nederlandse vermogensbeheerders en banken - juni 2022.

De gemiddelde jaarlijkse kosten van vermogensbeheer in Nederland variëren van 1,33% tot 1,57%. Hoe hoger de inleg, des te lager het jaarlijkse kostentarief. Klik hier voor een overzicht van de kosten bij Care IS.

10 redenen om te kiezen voor Care IS vermogensbeheer

Bij Care IS vermogensbeheer bieden we persoonlijk vermogensbeheer vanaf €100.000. De belangrijkste redenen om te kiezen voor Care IS zijn:


 • Persoonlijk aanspreekpunt + gratis financieel plan vooraf.
 • Minder risico door spreiding over +2.000 aandelen en obligaties.
 • Beperking van klimaatrisico’s door 100% duurzame beleggingen.
 • Alleen fysieke, dagelijks verhandelbare beleggingsfondsen en ETF’s.
 • Heldere communicatie en rapportages zodat u begrijpt wat wij doen.
 • 24/7 inzicht via uw persoonlijke inlogomgeving of onze app.
 • Geen opzegtermijn en dagelijks zonder extra kosten opzegbaar.
 • Lage kosten waardoor u uiteindelijk meer rendement overhoudt.
 • Ruim €400 miljoen euro van klanten onder beheer.
 • Jaarlijks verkozen tot ‘Beste Keuze’ - IEX.nl.

Beste vermogensbeheerder

In 2015 én 2016 is Care IS verkozen tot ‘Beste Vermogensbeheerder van Nederland’ door de vakjury van IEX Gouden Stier. “Care IS toonde een uitermate compleet beleggingsvoorstel. Care IS had een duidelijk beleggingsbeleid, risicobeleid en realistische verwachtingen over het rendement.”

Care IS Beste Keuze
 • Ontvang per e-mail
  Binnen enkele seconden
Deze week 1 keer aangevraagd.

Door uw gegevens in te vullen, kan Care IS u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@care-is.nl

Hierin leest u onder andere:


 • Wie wij zijn
 • Hoe wij voor u beleggen
 • De risicoprofielen van Care IS
 • De rendementen en kosten