Marktupdate: 26 maart 2020

Leestijd ± 1 minuten Laatste update: 01 apr 2020
Marktupdate: 26 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 26 maart 2020.

Aanvragen werkloosheidskeringen VS naar recordhoogte

Het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd is vorige week gestegen naar een historisch record van 3,28 miljoen. Strikte maatregelen voor de coronavirus epidemie hebben geleid tot een enorme golf van ontslagen. Het vorige record van 695.000 in 1982 wordt hierbij ruimschoots overschreden.

 

Als onderdeel van de $2 biljoen stimuleringsmaatregelen, zal de Amerikaanse overheid de werkloosheidsverzekering uitbreiden en vergroten. De sterke toename wijst op een toename in het werkloosheidscijfer van enkele procentpunten in de komende maanden. De werkloosheid stond in februari met 3,5% nog op het laagste niveau in 50 jaar tijd. Volgens Jerome Powell, hoofd van de Fed, zal het virus op een gegeven moment onder controle zijn. Op dat moment zal het vertrouwen terugkeren, ondernemingen heropenen en mensen terug aan het werk gaan. Het is goed mogelijk een enorme toename in de werkloosheid te zien de komende periode en een aanzienlijke teruggang in de economische activiteit. Maar het is goed mogelijk dat daarna een stevig herstel zal volgen. Desalniettemin zal de schade op de korte termijn ernstig zijn.

 

Op Wall Street zagen we de aandelenfutures stijgen na publicatie van deze cijfers. Eerder stonden de futures nog in het rood, nu staan ze ca. 2% in het groen. Hoewel het aantal aanvragen de verwachtingen oversteeg, blijkt ook dat een indrukwekkend hoog aantal mensen dat is ontslagen hulp zal krijgen van de stimuleringsplannen van de overheid. Het hoofd van de Amerikaanse centrale bank heeft eerder aangegeven dat de centrale bank niet zonder ammunitie zal raken.


Deel via social media: