Marktupdate: 24 maart 2020

Publicatie: 24 maart 2020
Marktupdate: 24 maart 2020

We willen u zoveel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt omtrent het coronavirus. Daarom geven we dagelijks een update. Hierbij de marktupdate van 24 maart 2020.

Wall Street opent met groene cijfers

Vooruitzichten dat Washington een deal nadert waarbij $2 biljoen aan redding maatregelen wordt uitgetrokken zorgt voor optimisme op de beurs. Amerikaanse beurzen staan ca. 6% in het groen. Het positieve sentiment uit zich ook in een stijgende oliekoers, die momenteel weer richting de $28 beweegt.

Inkoopmanager indexen dalen sterk

Als gevolg van het coronavirus zijn de verwachtingen van inkoopmanagers sterk naar beneden bijgesteld. Een waarde boven de 50 wijst op expansie, een waarde van onder de 50 wijst op verwachte krimp. De Europese index is in maart gedaald van 51,6 naar 31,4. IN de VS daalde de index van 49,4 naar 39,1. Het is met name de dienstensector die hard wordt getroffen door de gestelde overheidsmaatregelen om het virus te bestrijden.

 

In de VS is het aantal nieuwe orders gedaald als gevolg van afnemende vraag door de COVID-19 uitbraak. Bedrijven verlaagden hun personeelsbestand in het snelste tempo sinds 2009. Deze afgenomen werkgelegenheid wordt deels veroorzaakt door een scherpe afname van het aantal bedrijven dat nog operationeel is. Vooruitkijkend zijn bedrijven over het algemeen optimistisch en denken dat de bedrijfsactiviteit over het komende jaar weer zal toenemen. Wel is het ondernemersvertrouwen beduidend lager omdat onduidelijk is hoe lang de maatregelen zullen duren.


Deel via social media: