Verstandig vermogen opbouwen voor pensioen (deel 3)

Publicatie: 22 februari 2018
Verstandig vermogen opbouwen voor pensioen (deel 3)

Beleggen voor je pensioen

De woorden pensioen en beleggen lijken in het eerste opzicht met elkaar in tegenspraak. De meeste mensen willen zekerheid voor hun pensioen. Beleggen is juist gekoppeld aan het nemen van risico. Toch behoren de pensioenfondsen tot de grootste beleggers. Op lange termijn is het hogere rendement van beleggen namelijk veel belangrijker dan het hogere risico op de korte termijn. In dit blog leggen we uit waarom je moet beleggen voor je pensioen en tegelijkertijd voorkomt dat het hogere risico je pensioen negatief beïnvloed.

Waarom beleggen?

Voor een zorgeloze oude dag is het verstandig een zo hoog mogelijk kapitaal op te bouwen. Naast het voorkomen dat je teveel belasting betaalt (lees ons vorige blog), zijn de hoogte van het rendement en de impact van het rente-op-rente-effect cruciaal. Vooral op de lange termijn neemt het rente-op-rente effect sterk toe. In het volgende rekenvoorbeeld wordt dit geïllustreerd. Als je 10 jaar lang 7% rendement maakt op een startvermogen van € 100.000 is het enkelvoudige rendement € 70.000 (10 keer € 7.000). Als rekening wordt gehouden met het samengestelde rendement is het rendement € 96.700. Het verschil van € 26.700 wordt verklaard door het rente-op-rente effect. Door je geld langdurig te beleggen profiteer je van een hoger rendement én het rente-op-rente-effect met als gevolg een onbezorgde oude dag.

Is beleggen niet te risicovol?

Op lange termijn valt het risico van beleggen erg mee. De marktwaarde ontwikkeling van aandelen en obligaties laat over de langere termijn een positieve trend zien. Vooral aandelenkoersen kunnen op de korte termijn flink schommelen. Maar na een slechte periode op de beurs is altijd nog een economisch herstel gevolgd. Lange termijn beleggers zien een daling op de beurzen als een mooi instapmoment.

Waar begin je bij beleggen?

Voor je begint met beleggen is het belangrijk om het doel vast te stellen. Vervolgens is het zaak om op basis van het doel, financiële situatie en persoonlijke omstandigheden je risicobereidheid te bepalen. De risicobereidheid is afhankelijk van het risico dat je kunt lopen en het risico dat je wilt lopen. Sommige mensen kunnen veel risico lopen omdat ze het geld voorlopig niet nodig hebben, maar willen dat helemaal niet. Vervolgens is het zaak een goed gespreide portefeuille op te bouwen. In een eerder blog hebben we daar meer over verteld.

Beleg verstandig

Om de juiste keuzes te maken heb je voldoende kennis nodig. Daarnaast moet je tijd besteden aan het onderhoud van je portefeuille. Er zijn voldoende adviseurs en vermogensbeheerders die je hierbij kunnen helpen. Check voor je in zee gaat met een adviseur of deze beschikt over de juiste vergunning van de AFM en doe navraag bij vrienden en familie naar hun ervaringen.


Deel via social media: