Spaarders blijven interen op het vermogen

Spaarders blijven interen op het vermogen

Sinds enige tijd is de rente op de spaarrekening lager dan 1%. Over het vermogen boven 21.330 euro wordt u echter wel aangeslagen met 1,2% vermogensrendementsheffing. Daarnaast wordt het vermogen in reële termen minder waard vanwege de inflatie. Uiteindelijk krimpt het vermogen op de spaarrekening in 2015 met meer dan 1%. 

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Voor het begin van de financiële crisis schommelde de rente op de spaarrekening tussen de 3% en 5%. Kredietwaardige banken gaven een iets lagere rente dan de risicovollere en buitenlandse banken. Bij de introductie van de vermogensrendementsheffing leek 4% rendement een redelijke doelstelling. Dit rendement werd voor 30% belast waardoor de effectieve belastingdruk 1,2% bedraagt.


In 2008 en 2009 vielen de economische groei en de inflatie sterk terug. Centrale banken hebben wereldwijd de rente verlaagd. Op deze manier proberen zij investeringen te stimuleren waardoor de economie groeit en de inflatie toeneemt (Klik hier om meer te lezen over de relatie tussen economische groei, inflatie en rente). De Europese Centrale Bank (ECB) reageerde later dan andere cenrale banken, maar heeft in 2014 maatregelen genomen om kwantitatief te verruimen. Op 3 december heeft de ECB aangekondigd de maatregelen verder te intensiveren:

  • Het programma wordt verlengd tot in ieder geval tot maart 2017;
  • De depositorente die de ECB betaalt wordt verder verlaagd naar -0,3%;
  • Vermogen dat vrijvalt uit obligaties worden geherinvesteerd.

 

Hierdoor is de kans dat de rente op spaarrekening in ieder geval tot maart 2017 laag blijft sterk toegenomen. Mogelijk daalt die rente verder omdat de ECB de rente die zij betaalt verder negatief heeft gemaakt.


Op 8 december is in Den Haag een akkoord gekomen op het nieuwe belastingplan. Het plan wordt aangepast waardoor het waarschijnlijk gemakkelijker door de 1e kamer komt. In het plan wordt de vermogensrendementsheffing afhankelijk van het vermogen. Men veronderstelt dat bij een hoger vermogen een hoger rendement wordt behaald. Vanaf 2017 kan de vermogensrendementsheffing oplopen tot 1,65%. Meer hierover leest u hier.

 

Geluk bij een ongeluk was de lage inflatie (0,7% in 2015). Het beleid van de ECB is gericht op 2% inflatie. Als de ECB erin slaagt om haar doelstelling te behalen en de belastingplannen gaan door, heeft de vermogende particulier 3,65% rendement nodig om het vermogen in stand te houden. Wij helpen u daar graag bij.  
Care IS beheert vermogen waarbij vermogensbehoud de basis vormt. Wilt u meer weten? Als u tijd vrijmaakt, zorgen wij voor de koffie. Klik hier om een afspraak te maken.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.