Indexbeleggen: lagere kosten, hoger rendement

Leestijd ± 3 minuten Laatste update: 09 augustus 2019
Indexbeleggen: lagere kosten, hoger rendement

Actief beleggen klinkt misschien aantrekkelijker dan passief beleggen. Maar in de praktijk presteren passieve fondsen, ook wel indexfondsen of ETF's genoemd, vaak beter dan actieve fondsen. Daarom is passief beleggen in de laatste jaren steeds populairder geworden. Het aanbod van indexfondsen en ETF's is sterk toegenomen en bestaat uit honderden verschillende instrumenten. Passief beleggen is daarom niet eenvoudig. In deze blog leg ik uit wat passief beleggen is, waarom passief beleggen interessant is en waar je op moet letten bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille met passieve beleggingsinstrumenten.

De passieve belegger

Passief beleggen houdt simpelweg in dat je de financiële markt volgt. Met ‘de markt’ bedoelen we een mandje (index) van verschillende aandelen uit een land of regio. In Nederland hebben we de AEX, in Duitsland de DAX en in de VS de S&P500. Passieve beleggingsfondsen worden vaak indexfondsen genoemd. Doordat fondsbeheerders bij passief beheer alleen de samenstelling van een aandelenindex volgen, maken ze minder kosten. Fondsmanager verliezen geen tijd aan het analyseren van de markt en transacties worden beperkt tot de periodieke herbalanceringsmomenten.

De actieve belegger

Actief beleggen is het tegenovergestelde van passief beleggen. Door het timen van beursbewegingen of het selecteren van specifieke bedrijven, sectoren en landen probeert de actieve belegger een hoger rendement te behalen dan het indexrendement. Zij proberen, in tegenstelling tot passieve beleggers, de markt/index te verslaan. Een hoger rendement gaat meestal gepaard met extra risico. Bij de vergelijking tussen passief en actief beleggen moet daar wel rekening mee worden gehouden. Dan wordt het behaalde rendement objectief vergeleken met het indexrendement.

Bewezen resultaat

Decennia lang vergelijken wetenschappers en analisten resultaten van passieve en actieve beleggers. Wat blijkt: slechts 20% van de actieve beleggers weet, na aftrek van kosten, de markt daadwerkelijk te verslaan op lange termijn. De hogere kostenvoet bij actief beleggen is de voornaamste reden.

Een overvloed aan keuze

De mogelijkheden van de indexbelegger zijn de laatste jaren enorm gegroeid. Naast regio- en sectorindices, is het tegenwoordig ook mogelijk om met passieve fondsen in stijlfactoren te beleggen. Wetenschappelijk is aangetoond dat bepaalde stijlfactoren een hogere rendements- risicoverhouding behalen over de lange termijn. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in aandelen met een relatief lage beweeglijkheid. Ook kun je kiezen voor een index met waarde-aandelen, smallcaps of kwaliteitsbedrijven. Door de groei van het vermogen dat passief beheerd wordt, zijn de beheerkosten gedaald.

Passief beleggen is niet eenvoudig

De hoge verscheidenheid van passieve beleggingsfondsen biedt meer mogelijkheden, maar maakt het ook moeilijker om de juiste keuze te maken. Stel je zelf een portefeuille samen met indexfondsen? Bepaal dan eerst je beleggingsdoelstelling en gebruik dit als fundament voor je keuzes. Breng in kaart hoeveel rendement je nodig hebt om je doel te bereiken en welk risico hier vervolgens bij hoort. Daarna komt pas de keuze voor de fondsen. 

Waar moet je op letten?

Let bij de fondskeuze op de spreiding over sectoren, regio’s en aantal onderliggende aandelen. Hou ook de kosten (Total expense ratio), beursnotering, gemiddelde bid-offer spread en de tracking difference in de gaten. Tracking difference is het verschil tussen het rendement van het fonds en de index en geeft aan hoe goed de fondsmanager er in slaagt om de index te volgen. Tenslotte is het verstandig om te kijken naar de informatie die wordt gerapporteerd.

 

Care IS beoordeelt index fondsen op meer dan 20 parameters. Door de lage kosten halen passieve beleggingsfondsen vaak een hoger rendement dan vergelijkbare actieve fondsen. De vraag naar en het aanbod van passief beleggen is sterk gegroeid. Een gestructureerd keuzeproces is dus vandaag de dag belangrijker dan ooit. Neem daarvoor echt even de tijd of zoek een betrouwbare adviseur die je hierbij kan helpen.


Deel via social media: