Onrust op de beurs. Tijd voor actie?

Onrust op de beurs. Tijd voor actie?

Afgelopen maanden zijn beleggers geconfronteerd met meer beweeglijkheid op de aandelenbeurzen. Vooral als de schommelingen omlaag groter worden leidt dat tot onzekerheid bij beleggers. Is bijvoorbeeld de dreiging van een handelsoorlog een goede reden om uit te stappen? Of moet u juist rustig blijven zitten? Wat kunnen we leren van het verleden zodat we beter voorbereid zijn op de toekomst.

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Geen optimale timing strategie

In de loop der jaren hebben beleggers veel manieren bedacht om de beste in- en uitstapmomenten te bepalen. Dit met als doel een hoger rendement te halen dan ‘de markt’. Er is echter geen timing strategie gevonden die volgens wetenschappers waarde toevoegt. Sterker nog de algemene opinie is dat timing strategieën geld kosten, vanwege de hoge transactiekosten.

Enkele dagen verschil hebben grote gevolgen

Daarnaast kunnen kleine timingverschillen grote gevolgen hebben voor het rendement. In een onderzoek van de Amerikaanse wiskundige Paul Kaplan werd $1.000 geïnvesteerd in Amerikaanse aandelen gedurende een periode van 10 jaar. Iemand die de gehele 10 jaar niet in- of uitstapte, zag de inleg uitgroeien tot $2.046 en haalde dus een rendement van 7,4% per jaar. Als door verkeerde timing de 10 beste dagen werden gemist, groeide het vermogen nauwelijks tot $1.033 (0,3% per jaar).

Asset allocatie bepaalt 90% van het rendement

Uit een bekend onderzoek van Brinson, Hood en Beebower is aangetoond dat de lange termijn verdeling over bijvoorbeeld aandelen, obligaties, vastgoed en cash voor ruim 90% het rendement en de variatie bepaalt. Veel beleggers focussen echter juist op in- en uitstappen en het selecteren van de juiste bedrijven. Terwijl dit maar 10% van het rendement uitmaakt.

Doel bepaalt asset allocatie

U kunt beter tijd investeren in het vaststellen van uw doelen. Beleggingsdoelen zijn bijvoorbeeld pensioen, aflossing hypotheek en het behoud van vermogen voor een volgende generatie. Vervolgens kunt u het rendement berekenen dat nodig is om de doelen te behalen en u stelt zich de vraag of u het risico kunt en wilt lopen wat nodig is voor dat rendement. Mijn werk als vermogensbeheerder bestaat voor een groot deel uit de dialoog met klanten over beleggingsdoelen en de koppeling met de verdeling over aandelen en obligaties. En natuurlijk bespreken we of een wijziging in de persoonlijke omstandigheden leidt tot een aanpassing van de beleggingsstrategie.

Vermogensverdeling geeft houvast

De verdeling over beleggingscategorieën vormt de basis van de beleggingsportefeuille. Met deze aanpak heeft u houvast in tijden van onzekerheid, waardoor u minder kwetsbaar bent voor psychologische valkuilen. Door een bandbreedte aan te houden rond verdeling, verkoopt u automatisch de categorie die het meeste gestegen en koopt u achterblijvende categorieën bij.

Conclusie

Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat het ‘timen van de markt’ een kleine kans van slagen heeft. Daarentegen is er wel veel “bewijs” dat de verdeling over beleggingscategorieën grotendeel het rendement bepaalt. Door gedisciplineerd uw strategie te blijven volgen, en niet van de wijs te raken door de waan van de dag, vergroot u de kans op succes.

Meer lezen:

Auteur: Loege Schilder


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.