Enorme stijging olieprijs

Enorme stijging olieprijs

Zaterdag 14 september 2019 werden de oliefaciliteiten van Saudi-Arabië aangevallen. Wat zijn de gevolgen voor de financiële markten en kunt u zich als belegger wapenen tegen dit soort gebeurtenissen?

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Wat is er gebeurd?

Dit weekend werd Saudi-Arabië slachtoffer van een drone-aanval op haar oliefaciliteiten. Hoewel de Jemense Houthi groepering verantwoordelijkheid opeist voor de aanval, menen Amerikaanse officials bewijs te hebben dat Iran achter de aanval zit. De Amerikaanse president Donald Trump gaf de volgende dag aan ‘locked and loaded’ te zijn voor een mogelijke reactie richting Iran. 

Wat zijn de gevolgen?

Saudi-Arabië bezit ’s werelds grootste olievoorraad en heeft daarmee een belangrijke invloed op de internationale prijsvorming. Als gevolg van de drone-aanval op Saudi-Arabië is 5% van de wereldwijde olieproductie aan banden gelegd. Door deze abrupte daling van het marktaanbod, steeg de olieprijs in eerste instantie met maar liefst 19%. Wanneer Iran inderdaad verantwoordelijk blijkt te zijn voor deze aanval, zal de spanning tussen Iran en het westen ongetwijfeld verder doen oplaaien.

Stijgende olieprijs

Een sterke stijging van olieprijzen is van invloed op veel productie-intensieve bedrijven. Een hogere olieprijs leidt namelijk tot hogere transportkosten. Daarnaast is olie ook een grondstof voor het productieproces voor producten zoals plastics. Sommige bedrijven zullen deze kosten doorberekenen aan hun afnemers, voor andere bedrijven zal een hogere olieprijs direct ten koste gaan van de winst. Olieproducerende bedrijven zoals Shell en BP zijn daarentegen juist gebaat bij een stijgende olieprijs.

Wereldwijde spreiding

Als belegger kunt u de impact van dergelijke gebeurtenissen eenvoudig beperken door uw vermogen goed te spreiden. Door uw beleggingen wereldwijd te spreiden kunt u de invloed van een olieprijsstijging beperken. Opkomende landen zijn bijvoorbeeld vaak olieproducerende economieën. Wanneer de olieprijs stijgt doordat het aanbod opeens afneemt, kunnen deze landen hierdoor voordeel behalen. Ontwikkelde economieën, zoals die van Europa, zijn vaak importeurs van olie en ondervinden nadeel van een stijgende olieprijs. 

Voorkom sectorconcentratie

Wereldwijde spreiding alleen is niet voldoende. Ook is het belangrijk om uw beleggingen te verdelen over verschillende sectoren. Voor transport- en luchtvaartmaatschappijen zijn stijgende olieprijzen vaak slecht nieuws. Terwijl de koersen van bedrijven binnen de energiesector juist stijgen als gevolg van een hogere olieprijs.

Het is zinloos om te voorspellen uit welke hoek de volgende verrassing zal komen. Verhoog daarom de weerbaarheid van uw beleggingsportefeuille door de portefeuille op meerdere niveaus te spreiden. Op die manier wordt de stabiliteit van het rendement verhoogd, wat een goede basis is voor vermogensgroei op de lange termijn.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.