Aandelen opkomende landen in 20 jaar niet zo goedkoop

Aandelen opkomende landen in 20 jaar niet zo goedkoop

Aandelen uit opkomende landen hebben niet geprofiteerd van de goede economische omstandigheden. Uit angst voor een handelsoorlog zijn beleggers voorzichtig. Daardoor zijn aandelen uit opkomende landen bijna 30% goedkoper gewaardeerd dan aandelen uit ontwikkelde landen. Maar zijn beleggers niet doorgeschoten? In dit blog staan we uitgebreid stil bij de oorzaken van de lagere waardering. Verder beschrijven we een aantal ontwikkelingen in opkomende landen die relevant zijn voor toekomstige koersontwikkeling. 

Meer Care IS blogberichten lezen?

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Handelstarieven en tapering drukken koersen

In 2017 hebben aandelen uit opkomende landen beter gepresteerd dan wereldwijde aandelen. Het rendement van de MSCI Emerging markets lag in 2017 ruim 20% procentpunten hoger dan dat van de MSCI World index. In 2018 is het rendement echter juist 7% procentpunten lager. De belangrijkste redenen voor het lagere rendement in 2018 zijn de oplopende spanning in het handelsconflict en de afbouw van de monetaire stimulering door de Amerikaanse centrale bank (ook wel tapering genoemd). Veel analisten schrijven over de gevolgen van een mogelijke handelsoorlog. Hier kunt u lezen wat wij daarover hebben geschreven. De invloed van de tapering wordt minder vaak toegelicht, maar is niet minder belangrijk.

Afbouw monetaire stimulering

Doordat de FED de geldhoeveelheid afbouwt, is minder geld beschikbaar voor buitenlandse investeringen. Deze investeringen zijn belangrijk voor opkomende landen. In 2013-2014 heeft de FED eerder aangekondigd de monetaire stimulering af te bouwen. Destijds reageerden beleggers heel negatief op de uitspraken over tapering. Uit een onderzoek van het IMF bleek dat beleggers in de vier maanden voor de aankondiging van de tapering nog 5,5 miljard USD aan obligaties kochten in Brazilië, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika. In de vier maanden na de aankondiging van de tapering werd juist 6,5 miljard USD obligaties van dezelfde landen verkocht. Als gevolg van de kapitaalvlucht daalden de aandelenkoersen, obligatiekoersen en wisselkoersen scherp.

Sterke economische groei

Beleggers in opkomende landen hebben dus slechte ervaringen met tapering. De fundamentele economische gegevens gaan daardoor iets naar de achtergrond. De economieën van China en India groeien echter nog steeds rond de 7% per jaar. De sterke groei leidt ertoe dat de economieën van China en India in rap tempo groter worden. Daardoor wordt de afhankelijk van de Verenigde Staten en Europa veel kleiner dan in het verleden.

China bouwt aan onafhankelijkheid

China is al geruime tijd bezig om de afhankelijkheid verder te verminderen en bouwt strategisch haar invloed uit. Het land begon jaren geleden met het opkopen van rechten voor grondstofwinning in Afrika. Tijdens de Euro-crisis zijn Europese posities gekocht zoals een aantal Griekse havens. De laatste periode is China bezig met het bouwen van de “Nieuwe Zijde-route”. Door het aanleggen van een weg, spoor en scheepvaartnetwerk moet de verbinding en samenwerking tussen de Euraziatische landen verbeteren. Tenslotte is China er als enige land in geslaagd om met WeChat, Tencent en Alibaba technologiebedrijven te bouwen die de strijd met Google, Amazon en Facebook aan kunnen. Door bovengenoemde ontwikkelingen is de afhankelijkheid van het Westen afgenomen en wordt de impact van de handelstarieven en tapering door beleggers wellicht overschat.

Lagere waardering

Vanwege het achterblijven van de koersen van aandelen uit opkomende markten is de waardering veel lager. De koers/winst verhouding van aandelen uit opkomende landen is iets minder dan 14. De koers/winst verhouding van de MSCI world index is ruim 19. Aandelen uit opkomende landen worden dus bijna 30% lager gewaardeerd. Eerder deze week berichtte Bloomberg dat aandelen uit opkomende landen in de afgelopen 20 jaar niet eerder zo goedkoop gewaardeerd waren (ten opzichte van aandelen uit ontwikkelde landen).

Conclusie

In 2018 blijven aandelen uit opkomende landen achter bij aandelen uit ontwikkelde landen door zorgen over handelstarieven en het afbouwen van de monetaire stimulering. Vanwege de hoge verwachte economische groei blijft het aantrekkelijk om in opkomende landen te beleggen. Daarnaast worden opkomende landen steeds minder afhankelijk van de Verenigde Staten en zijn de aandelen uit opkomende landen momenteel zeer aantrekkelijk gewaardeerd. Voor offensieve beleggers biedt de combinatie van goede economische cijfers en een lage waardering een mooi aankoopmoment.


Deel via social media:

Wat kan Care IS voor u betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Care IS vermogensbeheer. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen?
Vraag vrijblijvend onze brochure aan.